V času epidemije ostanite zdravi

BIOLOŠKO-EKOLOŠKI RAZISKOVALNI TABOR

V okviru Društva študentov naravoslovja smo letos organizirali šesti biološko ekološki raziskovalni tabor, krajše BERT. Potekal je med prvim in sedmim avgustom v osrčju Julijskih Alp v Mlačci pri Mojstrani.

Tabor je letos potekal malo drugače kot po navadi, saj nam je načrte večkrat prekrižala korona. Zato smo se odločili, da naredimo tabor poseben tako, da smo najeli taborni prostor namesto osnovno šolo. Taborni prostor smo najeli od Planinske zveze Slovenija, pri plačevanju stroškov najema pa so nam finančno pomagal Študentski svet Fakultete za naravoslovje in matematiko. Lokacija je bila idilična; prostorna, s pogledom na Julijske Alpe ter odmaknjena od lokalnih prebivalcev, zato nismo imeli nobenih težav s sosedi, če smo želeli biti malo bolj glasni. Ker najeti prostor, ni vključeval nobene strehe, smo od Loških skavtov za čas tabora najeli velik vojaški šotor, ki nam je služil kot učilnica, kuhinja, jedilnica in prostor za druženje v času dežja. Vsak udeleženec pa je moral prinesti svoj šotor za spanje in počitek po terenu.

Kljub slabi vremenski napovedi, nas to ni ustavilo, da ne bi šli na teren. Terenski dnevi so bili uspešni, saj so se udeleženci naučili določevanja vrst in metode dela od svojih mentorjev. Dež nas je spremljal skoraj vsak dan; včasih noč in dan, zato se je marsikdo moral preseliti v avto ali v sosedov šotor čez noč. Vsak dan smo si kuhali čaje in naši dežurni so poskrbeli, da nismo bili nikoli lačni. Zaradi korone smo morali v času celotnega tabora delovati kot zaprta skupina, zato letos nismo gostili nobenih tujih gostov in nismo imeli predstavitve za javnost, kot se je to izvajalo prejšnja leta. Vendar pa smo na zadnji večer organizirali tradicionalni piknik, s katerim smo proslavili konec tabora. Zadnji dan smo pospravili celoten taborni prostor in za zaključek pripravili kratke predstavitve skupin.

Na taboru so delovale štiri skupine s skupaj 19 udeleženci, katere so vodili pet mentorjev. Skupine so vodili: Igor Paušič (skupina za botaniko), Anja Bolčina in Anja Mavrič (skupina za herpetologijo), Peter Kogovšek (skupina za kačje pastirje) in Luka Šparl (skupina za glive).

Šesti BERT je bil uspešno izveden, kar ne bi bilo mogoče brez pomoči nekaterih aktivnih članov. Zahvalili bi se vsem mentorjem za njihov čas in trud ter motiviranost, ki je ni pregnal noben virus. Zahvalili bi se Študentskemu svetu FNM za finančno pomoč, baru Štuk za izposojo hladilnika ter Planinskemu društvu Križe za izposojo gasilskih klopi in miz ter Loškim skavtom, ki so nam posodili šotor, ki nam je prišel zelo prav. Zahvala tudi vsem udeležencem tabora, ki se niso ustrašili slabe vremenske napovedi in so vztrajali do konca.